dinsdag 20 juli 2010

Ethervervuiling

Op de door mij zo geliefde Terletsche vliegheide is al een fiks aantal weken gebrek aan vliegtuigbrandstof. Al eerder las u dat er daarom regelmatig wordt uitgeweken naar andere vliegvelden om de dorst te lessen van mijn allernieuwste liefde. Mijn allernieuwste liefde, zoals de trouwe lezer al weet, is het sleepvliegtuig van Terlet, een krachtige jonge dame, luisterend naar de naam PH-ELT, dat liefkozend wordt afgekort tot Lima-Tango.

Toen ik onlangs op een prachtige zondagmorgen op het veld verscheen en mij geconfronteerd zag met een kapotte lier en dus een groot aantal zweefvliegers die van mijn sleepdienst gebruik wenste te maken dreigde de tank al snel uit te drogen. Tussen twee sleepjes door spoedde ik mij daarom naar het nabijgelegen Teuge om de nodige brandstof tot mij te nemen.

Nadat ik mij gemeld had op de radio werd mij netjes verteld over de heersende wind, welke baan in gebruik was en dat ik verzocht werd goed uit te kijken voor parachutisten en zweefvliegers. De stem die mij dit alles vertelde was onmiskenbaar van iemand die al jaren op Teuge werkt en ook zo af en toe op onze Lima-Tango vliegt. Voor het gemak zal ik hem M noemen.

Direct na dit korte onderhoud klonk een andere stem door de radio. "Zeg M, ze laten tegenwoordig ook iedereen op die Lima-Tango vliegen hè?" Ook deze stem was onmiskenbaar van iemand die in het verleden regelmatig met mijn nieuwe liefde vloog. Voor privacyredenen noem ik hem B.

B is een aardige vent die naast het vliegen op onze Lima-Tango aan skydiven doet. Deze twee hobby’s heeft hij uiteindelijk samengebracht en tegenwoordig bestuurt hij daarom met regelmaat het vliegtuig waarmee parachutisten worden vervoerd. Dit toestel dat het kenteken PH-JMP draagt staat ook wel bekend als "The Jump". Nog voor M kon antwoorden op B zijn opmerking antwoordde ik daarom snel "Zeg M, ze laten tegenwoordig ook iedereen met die Jump vliegen hè?"

Zoals gezegd is B een aardige vent. Wel is hij soms te verleiden tot wat ik zou omschrijven als typisch Alfa-mannetjesgedrag. B meent derhalve dat hij beter vliegt dan anderen. Verder heeft B een uitermate charmante en zeer goed ogende vrouw. Om haar niet in verlegenheid te brengen noem ik haar C. Om het voor hemzelf wat makkelijker te accepteren dat C en ik altijd erg goed met elkaar kunnen opschieten heeft B zichzelf wijsgemaakt dat ik van, laat ik het netjes verwoorden, ‘andere kunnen’ zou zijn.

Uiteraard is voorgaande geheel ongegrond, maar B blijft in zijn uitingen hierover volharden. Zo luidde zijn antwoord deze bewuste dag "Ja, maar ik kan vliegen en ik ben geen homo!" Helaas voor B is ondergetekende ook niet altijd op zijn mondje gevallen en zonder aarzelen slingerde ik mijn antwoord de ether in. "Oh ja joh? Maar ik heb een commercieel vliegbewijs en als je straks thuiskomt doe je dan de groeten aan jouw vrouw en mijn kinderen?" Even was het stil op de radio, maar toen kwam B een tikkeltje aarzelend terug met "ik heb helemaal geen kinderen". Tsja, dat was natuurlijk een schot voor open doel en zonder aarzelen schoot ik hem dan ook genadeloos in: "Oh ja, da’s waar ook, dat wist je nog helemaal niet." Hierop werd het stil op de radio en ik hoop maar dat de opa die ik direct na de landing met zijn kleinkinderen op het terras zag staan niet toevallig een draagbaar radiootje bij zich droeg…